Història


L’edifici del CSA Can Vies es va construir l’any 1879, inicialment fou un magatzem de material per la construcció de la línia de metro.

Can Vies el 1879

Can Vies el 1878. Fotografia extreta de memoriadesants.blogspot.com

Més tard es convertí en la seu social dels treballadors del metro, sota el nom Círculo Social Metropolitano, sent col·lectivitzat durant la guerra civil espanyola pel sindicat CNT.

Durant el franquisme passà a ser utilitzat per la secció sindical del metro del Sindicato Vertical qui afegí a l’edifici una capella.

Can Vies a la Festa Major de Sants del 1952

Can Vies a la Festa Major de Sants del 1952. Fotografia extreta de memoriadesants.blogspot.com

Després de la legalització dels sindicats l’edifici continuà fent les seves funcions de seu sindical i s’hi ubicà un dispensari.

A principis dels anys noranta, la part dels sindicats del metro, patir dos atacs incendiaris d’extranya procedència, obligant als treballadors a disminuir-hi l’activitat.

El 10 de Maig de 1997, persones i col.lectius de Sants, decideixen obrir l’espai al barri mitjançant una cercavila que finalitzà amb l’ocupació de l’edifici (tot menys la capella). Així es començà a crear un Centre Social Autogestionat. En aquell moment, TMB va iniciar un procés judicial que va ser arxivat degut a la pressió social de les veïnes l’any 1998.

Aprofitant l’arribada de l’AVE a Barcelona, l’Ajuntament aprovà un “Pla de reordenació urbanística” que afecta l’espai i altres edificis de la zona per a convertir-los en habitatges privats que no estan a l’abast de les veïnes del barri.

El Centre Social s’enfronta entre el 2006 i el 2008 a una demanda de desnonament per precari interposada per l’empresa TMB que el portà a judici després de diversos ajornaments. La sentència fou favorable a Can Vies ja que el tribunal va considerar que la demanda tenia un “defecte de forma”.

Ara, dos anys més tard, una nova demanda judicial interposada per TMB torna a posar en perill l’existència de Can Vies.Aquest cop, el judici esta previst pel 18 de febrer de 2011.

Davant aquesta nova amenaça, hem de ser totes, colze a colze, que una vegada més des de la unió de forces , de la imaginació i de la indignació, treballarem per aturar la nova demanda. No podem permetre que esmicolin a cop d’excavadora aquest projecte del barri, essencial per la seva vida social i política. És essencial la implicació de totes les persones solidàries per construir la resistència, doncs és només entre totes que ho podrem tot. Ho hem demostrat ja, avui ens toca tornar-ho a fer.

Si voleu visionar fotografies de la història dels CSA Can Vies, en aquest enllaç en trobareu.