Recuperar Can Vies significa defensar un bé comú urbà


El Centre Social Autogestionat Can Vies ha ofert aquest matí una roda de premsa per presentar als mitjans de comunicació el nou projecte de l’espai autogestionat, després de l’intent de desallotjament i enderroc parcial per part de l’Ajuntament el passat mes de maig. Elba Mansilla, membre de la comissió de comunicació de Can Vies, ha explicat que «recuperar Can Vies significa defensar un bé comú urbà, un equipament públic gestionat per la comunitat mateixa».

«És un espai d’autonomia que dóna sostre a diversos col·lectius polítics socials i culturals del barri, on no només trobem un lloc físic on trobar-nos i desenvolupar la nostra activitat regular, sinó que forma part de la xarxa física i relacional de la ciutat des d’on es defensa i difon quotidianament l’autogestió, i es construeix poder popular», ha dit Mansilla, qui ha afegit que la reconstrucció dóna, a més, «la possibilitat d’aturar i intervenir sobre el pla urbanístic del cobriment de les vies», un projecte que ha topat sempre amb l’oposició dels i les veïnes.

Mansilla ha estat l’encarregada d’explicar el procés de reconstrucció que s’està duent a terme gràcies al treball de membres antics i nous de Can Vies i gràcies a la solidaritat rebuda de tot arreu, que va permetre recollir 89.760 euros «per fer front a les despeses per reconstruir Can Vies i afrontar els processos judicials per als 67 represaliats i represaliades durant la setmana de mobilitzacions».

La membre de la Comissió de comunicació ha explicat, a més, que el CSA ha impulsat un «procés participatiu» per projectar el nou Can Vies, amb l’objectiu de «detectar les necessitats de les persones i col·lectius que participem de l’assemblea de Can Vies i de l’entorn de l’Assemblea de Barri de Sants». D’aquest procés ha sortit el nou projecte on, tal com ha avançat Mansilla, està previst ubicar-hi, entre d’altres, una cuina amb forn de llenya, una aula multimèdia, un espai polivalent destinat a tallers d’oficis, una sala de cinema i un gimnàs autogestionat.

«Creiem que el nou projecte no només ve a satisfer un seguit de necessitats en matèria d’infraestructures, salut, cultura i formació, sinó que pensem que engrescarà a molta gent a participar», ha afegit Mansilla, que ha recordat que el dia a dia de la reconstrucció -en la qual s’han invertit fins ara prop de 6.000 euros- es pot anar seguint al Diari de Reconstrucció de la web de Can Vies.

«L’Ajuntament no ha deixat de mentir»

Juntament amb Mansilla, la roda de premsa ha comptat amb la participació del membre de l’Assemblea del Barri de Sants (ABS) Ferran Aguiló, que ha recordat que el projecte d’urbanització aprovat el març del 2014 per l’Ajuntament desmenteix les promeses del Districte de Sants-Montjuïc, segons les quals a l’espai que ara ocupa Can Vies hi ha projectada una zona verda (més informació al Dossier de Premsa). «Un cop més, el districte menteix, i defensa la ubicació a l’espai de Can Vies de zona verda, quan hi ha una privatització del sòl per edificar més habitatges», ha sentenciat.

Aguiló ha insistit en la necessitat que Can Vies «segueixi sent un projecte autogestionat», ha denunciat la manca d’espais al barri i ha recordat que les coses només es compliquen quan intervé «una administració que no és capaç d’entendre que existeixen altres maneres d’organitzar-se que no passin per la seva tutela». «Quan es fa el que el barri vol, fem un Can Batlló. Quan no es fa el que el barri vol, fem un Can Vies. Però sempre és el barri qui ho fa», ha conclòs.