Can Vies i la Plataforma de Suport defensen la suspensió del desallotjament com única solució


El Centre Social Autogestionat Can Vies ha ofert aquest matí una roda de premsa a la plaça Bonet i Muixí del barri de Sants per tal d’informar sobre les últimes novetats de la situació del centre social. La convocatòria ha coincidit amb el 17è aniversari de Can Vies, data aprofitada pel membre del CSA Pau Guerra per recordar que l’edifici «va ser okupat el 10 de maig de 1997 per joves del barri com a resposta a la manca d’espais on poder realitzar activitats de caràcter lúdic, cultural i polític». Un tipus d’activitats que, segons ha recordat, se segueixen desenvolupant el dia d’avui, «amb la pretensió de crear un espai on hi càpiguen altres maneres de fer política alternatives a les imposades».
Guerra ha remarcat que «una mostra del treball de Can Vies al barri és que l’any 2006, quan arriba la primera demanda de TMB, nombroses entitats i col·lectius creen la Plataforma de Suport a Can Vies per poder defensar i donar suport a aquest espai». Un suport que es manté avui dia, amb el CSA sota amenaça per una data d’execució del desallotjament habilitada durant el mes d’abril i prorrogada durant l’actual mes de maig.

Precisament ha sigut la Plataforma de Suport, a través de Ferran Aguiló, qui ha explicat les principals novetats actuals, començant per una explicació de l’últim cicle d’esdeveniments als quals queda patent que «la via legal està exhaurida» i que per tant, la decisió d’efectuar o no el desallotjament «és política i està en mans del regidor del districte i de l’Ajuntament de Barcelona».

Aguiló ha explicat que la Plataforma s’ha reunit en dues ocasions amb el regidor, Jordi Martí, per tal d’aconseguir la suspensió del desallotjament, unes converses durant les quals Martí ha incomplert en repetides ocasions els seus compromisos, no ha respost a les demandes plantejades i ha mentit en diversos aspectes. Concretament, Aguiló ha recordat que Martí es va comprometre «a gestionar la suspensió» del desallotjament, «cosa que no ha fet», i que ha «continuat utilitzant l’amenaça del desallotjament en tot moment, fins i tot assegurant que els Mossos podrien actuar pel seu compte», extrem evidentment fals. El regidor també «ha trencat el compromís de discreció del procés», segons ha dit el membre de la Plataforma, que ha conclòs que «Can Vies i la Plataforma han complert amb els seus compromisos i el regidor no».
Una altra de les mentides del regidor ha sigut que ell no podia fer res més legalment, extrem desmentit avui a la roda de premsa per l’advocat i membre de la Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) Àlex Solà, qui ha recordat que TMB, i per tant, l’Ajuntament, «té la possibilitat de demanar la suspensió», ja que en un procediment civil, «les parts manen sobre el procediment i la part executant pot decidir en qualsevol moment no executar una sentència». Solà ha recordat que l’ICAB va publicar un comunicat en aquest sentit aquest mateix dilluns.

L’última proposta del regidor

Com a membre de la Plataforma de Suport, Aguiló ha explicat que la condició sine qua non marcada en tot moment per la Plataforma per seguir parlant amb el regidor ha estat que es suspengues el desallotjament, entenent que «no es pot parlar amb xantatges i pressions». Una demanda a la qual el regidor havia de donar resposta en una reunió prevista per aquest proper cap de setmana.
Però segons ha dit Aguiló, saltant-se tots els procediments establerts i sense donar resposta a la demanda de la Plataforma, el regidor va fer arribar ahir per escrit una suposada proposta al Centre Social de Sants, en una línia que no té res a veure amb el parlat fins ara amb la Plataforma. La proposta, segons ha explicat Aguiló, consta de quatre punts, el primer del qual estableix que «el Col·lectiu de Can Vies surti pacíficament de l’edifici i es traslladi a un altre espai», davant del qual, el portaveu de la Plataforma ha preguntat «quin sentit té sortir de l’espai?» i ha recordat el precedent de la Casa del Mig de l’Espanya Industrial «on els joves que hi feien activitats a dins van sortir perquè l’Ajuntament adeqües l’espai i quan van tornar es van trobar amb què només tenien un recinte minúscul per fer les seves activitats».
El segon punt és que «l’Ajuntament demana a TMB la cessió de la finca» on se situa Can Vies, punt qualificat per Aguiló de «literatura propagandística», ja que Transports Metropolitans de Barcelona ja està controlat per l’Ajuntament. El tercer punt és que l’Ajuntament «adequa l’espai», quelcom que la Plataforma considera «una despesa inútil», més quan des de Can Vies ja existeix el compromís amb les veïnes de realitzar les millores necessàries per insonoritzar l’espai. Unes actuacions que, evidentment, no es poden realitzar sota l’amenaça d’un desallotjament imminent.
El quart punt de la proposta tracta del «compromís de l’Ajuntament per signar un conveni de mínims per a la cessió de l’espai al col·lectiu de Can Vies», quelcom que no encaixa de cap manera amb la naturalesa del projecte polític de Can Vies. Per aquest motiu, Aguiló ha criticat «la incapacitat de l’Ajuntament i del Districte d’entendre que els espais veïnals poden ser gestionats i organitzats de maneres diferents a les quals ells propugnen».

Per finalitzar, Aguiló ha remarcat que els punts esmentats «fan pensar que la intenció del Districte sempre ha estat desallotjar i que el regidor ha estat marejant a la Plataforma». Per això, ha acabat la seva intervenció exigint al regidor «que suspengui el desallotjament i respongui a les propostes de la Plataforma».