[Crònica] Àmplia manifestació per aturar el desallotjament de Can Vies


Avui ha estat un matí combatiu al barri de Sants i a les xarxes socials, començant amb el Trending Topic #SOScanvies que recordava la convocatòria de manifestació de les 12:00h a Plaça Sants per aturar el desallotjament d’aquest Centre Social Autogestionat:

A partir de les 12:00h el suport del barri s’ha mostrat amb força pels carrers de Sants, amb una manifesració que ha sortit des de Plaça de Sants, aglutinant més de 1.500 persones. Després de passar per davant del CSA i de baixar pel carrer Jocs Florals, s’ha aturat a l’estació de metro de Mercat Nou. Allà una gran pintada a la vidriera de damunt de l’estació ha deixat ben clar que: “si Can Vies va a terra, el barri en peu de guerra”. També s’ha llegit un manifest assenyalant la responsabilitat de TMB, propietària de l’edifici, en el desallotjament: “l’empresa pública que fa que totes nosaltres paguem un dels transports públics més cars de tota Europa és la mateixa que vol enderrocar Can Vies”. I s’ha denunciat que “parlem d’una empresa que tot i ser pública funciona com un ens privat, amb una direcció opaca i cleptòmana que s’embutxaca milers d’euros cada any. Concretament, els 603 voltors d’un equip directiu sobredimensionat s’embutxaquen de mitjana més de 90.000 euros l’any”.

La manifestació ha continuat pel carrer Riera de Tena i la carretera de La Bordeta, on s’ha aturat davant de Can Batlló, mentre es desplegava una pancarta des d’una bastida amb un missatge contundent: “no permetrem cap desallotjament”, en al·lusió als diferents espais okupats amenaçats. També s’ha llegit un comunicat en què s’ha recordat que s’ha sortit al carrer per “defensar 17 anys d’història d’un Centre Social Autogestionat, però sobretot, hem sortit al carrer per defensar la nostra història, la història que totes i cada una de nosaltres hem construït a Can Vies. És una història en la que totes hi som protagonistes perquè totes hem posat el nostre granet de sorra que ha fet de Can Vies un espai referent”.

Des d’allà s’ha enfilat cap a la carretera de Sants i s’ha passat pel Districte de Sants-Montjuïc. Allà s’ha assenyalat amb un comunicat, la responsabilitat de l’Ajuntament i del Districte de Sants-Monjuïc, màxims accionistes de TMB, i s’ha recordat que aquest és un “desallotjament polític, que forma part de l’onada repressiva contra l’okupació i la construcció d’alternatives a Barcelona, perquè cada dia som més i tenen més por”. Es tracta d’un procés civil, un procediment entre particulars en què la part demandant en qualsevol moment pot retirar la demanda de desallotjament. Mentre es llegia el comunicat, s’han llençat ous a la façana del Districte i antidisturbis de la Guàrdia Urbana han fet càrregues contra diferents persones -entre elles un grup de pares i mares i les seves filles-, que han estat aturades pels manifestants.

Finalment, la manifestació ha continuat fins a la plaça de Sants, mostrant fins al final el suport de moltes persones, molt diverses i de totes les edats a Can Vies, un centre social pel que han passat moltes persones al llarg de les seves vides. Per sumar totes aquestes forces, s’ha convocat a una assemblea oberta el dimarts 25, a les 19h, a la plaça de Sants per seguir defensant Can Vies.