El paper que juguem en una lluita com la Vaga de TMB


vagaTMB-9marc2012Divendres 9 de març

19.30 hores (després kfeta oberta fins les 2h)

Des del CSA Can Vies, volíem obrir un espai de debat on poder parlar de quina ha de ser la nostra postura davant d’una lluita com aquesta, quin ha de ser el nostre discurs i el nostre paper de cara a no trobar-nos en la situació de desànim que moltes de nosaltres varem viure la setmana passada.

El 26 de Gener i el 8 de febrer els treballadors i treballadores de Metro i Bus de TMB decideixen en assemblea general fer vaga els dies 27,28,29 de febrer i l’1 de març, coincidint amb la Fira Mundial del Mòbil.
Un cop decidit, des del sector més combatiu dels treballadors i la CGT es fa un crit a tots els moviments socials per a donar suport i fer que aquesta vaga no sigui una simple vaga, si no que es demostri que es tracta de la lluita de classes. A aquest fet, s’incorpora en l’imaginari col•lectiu una proposta d’autogestió de TMB per part dels treballadors de CGT de busos, on es demana la destitució de tots els directius, prèvia a la convocatòria de vaga.

Durant tot el període que transcorre entre aquestes assemblees i la vaga, es duu a terme una ofensiva mediàtica per a desqualificar als treballadors i posar l’opinió pública en contra de la vaga, incidint en la importància que té la Fira del Mòbil per a aquesta ciutat.
Des dels barris, sorgeixen de forma autoorganitzada iniciatives de tot tipus, incloent sabotatges, accions mediàtiques, edicions d’octavetes i diaris, cridant a la població a la vaga i a la solidaritat.

El dia 23 de febrer, i després de diverses negociacions en les que l’ajuntament i la empresa negocien i aconsegueixen separar als treballadors de metro i bus, el comitè d’empresa convoca un referèndum per als treballadors de metro amb la clara intenció de desconvocar la vaga d’aquest sector. El 25 de febrer, es desconvoca la vaga de metro
degut al resultat d’aquest referèndum, on una mica més de 2/3 parts dels treballadors que voten, voten en contra.

El dia 26 de febrer a la nit, es convoca una assemblea de treballadors de busos. En aquest moment, amb els ànims sota mínims i amb gran tensió, es desconvoca la vaga del servei de bus.

És en aquest moment, quan després de setmanes preparant la vaga, ens trobem amb el fet de que no hi ha vaga, però amb la necessitat de tirar endavant la lluita, ja que potser, encara que des de molts sectors s’havia anat tot el temps darrera de les reivindicacions
laborals, molts de nosaltres sabem que tenim motius de sobres per a lluitar, però igualment, ens sentim abatuts i desorientats.

Des del CSA Can Vies, volíem obrir un espai de debat on poder parlar de quina ha de ser la nostra postura davant d’una lluita com aquesta, quin ha de ser el nostre discurs i el nostre paper de cara a no trobar-nos en la situació de desànim que moltes de nosaltres varem viure la setmana passada.